Skip to main content

EEN FRISSE SCHOOL VOOR EEN OPTIMALE LEEROMGEVING

EEN FRISSE SCHOOL VOOR EEN OPTIMALE LEEROMGEVING

Een frisse school? Dan helpt een fris, gezond en duurzaam interieur. Joolsdesign Interieurprojecten helpt scholen om hun leeromgeving frisser en duurzamer te maken. Onze interieurarchitect vertelt je graag meer over hoe we dit kunnen vertalen naar een functioneel en inspirerend schoolinterieur.

Frisse schoolinrichting basisschool De Vos in Voorschoten
Frisse school inrichting voor basisschool De Vos in Voorschoten
images/BAANBREKER/inrichting-kantine-school.jpg#joomlaImage://local-images/BAANBREKER/inrichting-kantine-school.jpg?width=1200&height=800

EEN FRISSE SCHOOL VOOR EEN GEZONDE LEEROMGEVING


Het is algemeen bekend: een gezonde schoolomgeving zorgt voor vrolijke leerlingen en medewerkers en betere prestaties. Frisse lucht, maar ook voldoende licht en ruimte zijn daarbij zeer belangrijk. Dat zijn ook de pijlers van het Programma voor Frisse Scholen. 

In samenwerking met onderwijsorganisaties heeft de overheid voor schoolgebouwen een Programma van Eisen opgesteld. Aan de hand van dit programma van eisen, het Programma Frisse Scholen, kunnen scholen die gaan verbouwen, renoveren of nieuw bouwen, vooraf bepalen hoe zij kunnen zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving.

VOORDELEN VAN EEN FRISSE EN GEZONDE SCHOOLINRICHTING

Een frisse school zorgt voor een gezonde leeromgeving en schoolomgeving waarin de leerprestatie, de concentratie en het humeur worden bevorderd.
Scholen zijn meer dan alleen plekken om te leren. Het is een leeromgeving waar kinderen een groot deel van de dag doorbrengen. Een goede luchtkwaliteit, regelbare temperatuur en goede verlichting van het gebouw draagt bij aan een goede gezondheid.
Naast de gezondheid van de gebruikers, gaat het nieuwe programma van eisen ook over duurzaamheid. Het doel is ook om schoolgebouwen te verduurzamen en zo de impact van scholen op het milieu te verminderen. Dit heeft ook als voordeel dat de kosten voor gebruik en onderhoud van de schoolgebouwen omlaag kunnen.
Gezonde, frisse scholen zijn goede reclame voor nieuwe leerlingen en zorgen ervoor dat leerkrachten en andere medewerkers er graag komen.  
 

EEN FRISSE SCHOOL ZONDER GROTE INVESTERINGEN?

Een nadeel van dit Programma van Eisen: het vergt soms grote investeringen, waardoor schoolbesturen geneigd zullen zijn tot uitstel. Bijvoorbeeld omdat over enkele jaren toch nieuwbouw is gepland. Maar ook in dat geval zijn er vaak toch mogelijkheden die bijdragen aan een gezonde en frisse school.

HIeronder een aantal voorbeelden voor een gezonde en frisse school:

  • Slimme verlichting: slimme verlichting zorgt voor een optimaal leer-ritme, terwijl het ook energiezuinig is.
  • Slim gebruik van maatmeubels, kleurstelling op wanden, vloer of plafonds, maar ook een andere indeling kunnen uitdagen om te blijven bewegen. En denk daarbij ook aan het gebruik van materiaal zonder schadelijke stoffen of uitstoot.
  • Een groen interieur, bijvoorbeeld met planten, draagt bij aan zowel de sfeer als de luchtkwaliteit van de school. En zelfs als echte planten niet kunnen of te onderhoudsgevoelig zijn, kunnen kunstplanten al bevorderlijk zijn voor de concentratie (lees ook onze blog over groen in het interieur).
  • Als laatste is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben om te bewegen, samen te werken of om je af te zonderen en in stilte te werken.

Kortom: ook zonder grote renovaties kunnen bestaande schoolgebouwen frisser en gezonder worden.

CONCLUSIE: EEN GEZONDERE SCHOOL VOOR IEDEREEN


Als de school moet worden verbouwd, gerenoveerd of zelfs nieuw wordt gebouwd, zijn er veel mogelijkheden voor een gezonde en frisse school inrichting. Dit kunnen relatief kleine aanpassingen zijn, die vaak passen in het normale meerjarenonderhoud en budget. Zo krijg je een schoolomgeving die niet alleen fris en duurzaam is, maar die ook uitnodigt tot leren en ontdekken.

Joolsdesign Interieurprojecten heeft veel ervaring met de inrichting van scholen. Wij helpen dan ook graag met het maken van de juiste keuzes.

Frisse en kleurrijke inrichting aula van Praktijkschool De Baanbreker in IJsselstein - regio Utrecht

LEES ONZE ANDERE BLOGS

Bekijk hieronder onze top 3 van meest recente nieuwsberichten.

Tips voor een betere akoestiek in je interieur

TIPS VOOR EEN BETERE AKOESTIEK IN JE INTERIEUR

SIGNING IN KANTOORINRICHTING

HUISSTIJL EN SIGNING IN DE KANTOORINRICHTING

Maak werk van een duurzame en circulaire kantoorinrichting

MAAK WERK VAN EEN DUURZAME EN CIRCULAIRE KANTOORINRICHTING

SAMENWERKEN?

REALISATIE VAN JOUW DROOMINTERIEUR

Wil je weten wat Joolsdesign voor jou kan betekenen? Wij maken graag kennis met jou! Je kunt zelf een afspraak inplannen of laat je gegevens achter. Wij komen binnen een werkdag bij je terug!