Skip to main content

TIPS VOOR EEN BETERE AKOESTIEK IN JE INTERIEUR

TIPS VOOR EEN BETERE AKOESTIEK IN JE INTERIEUR

Goede akoestiek verbetert concentratie, productiviteit en de sfeer in elk interieur. Onze ervaren interieurarchitect geeft tips en advies voor een betere akoestiek!

Treinbankjes maatwerkoplossing akoestiek
Akoestische panelen in de kantoorinrichting
images/PROJECT_VIP/inspirerende-kantoorinrichting.jpg#joomlaImage://local-images/PROJECT_VIP/inspirerende-kantoorinrichting.jpg?width=1200&height=800

HET BELANG VAN EEN GOEDE AKOESTIEK IN HET INTERIEUR

Akoestiek is belangrijk voor elke inrichting. In kantoren, scholen of bijvoorbeeld zorginstellingen kan het geluidsniveau zonder ingrepen al snel storend worden. Dit is van invloed op de productiviteit, concentratie en het welzijn van de aanwezigen. Gelukkig zijn er veel oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Het goede nieuws is: je kan veel zelf doen om de akoestiek te verbeteren. Sommige oplossingen zijn vrij eenvoudig toe te passen, andere oplossingen vergen meer kennis en maatwerk. Hieronder zetten we kort op een rij welke akoestische oplossingen er zijn voor elk interieur, of het nu een kantoor inrichting is, school inrichting of het interieur van een zorgorganisatie.

GELUIDDEMPENDE MATERIALEN

De meest effectieve manier om de akoestiek te verbeteren is het toepassen van zachte materialen. Vooral vloerbedekking dempt goed, eventueel afgewisseld met geluiddempende PVC-vloer, zoals we hebben gedaan in dit project. Het kan zelfs leuk en verrassend zijn om dit op sommige wanden te bevestigen voor een speels en geluiddempend effect.

AKOESTISCHE PANELEN EN AKOESTISCHE WANDEN

Er zijn ook veel speciale akoestische panelen verkrijgbaar. Vaak zijn deze goed te verwerken in elk interieur, onder meer doordat ze op maat en in alle kleuren kunnen worden geleverd. Enkele voorbeelden, waar de interieurarchitect van Joolsdesign ook veel mee werkt: Akoestische wandpanelen; scheidingspanelen (bijvoorbeeld tussen werkplekken); akoestische plafondplaten (zoals in deze industriële kantoorruimte); akoestisch spuitwerk op plafond. Al deze materialen verminderen galm en weerkaatsing van geluid, en verbeteren de akoestiek. Daardoor ontstaat een rustigere omgeving. Welk materiaal het beste past hangt af van de ruimte en het gebruik. Een kantoortuin heeft natuurlijk een heel andere akoestiek dan een bedrijfsrestaurant. Laat je hierover goed adviseren; soms brengen kleine aanpassingen al een groot resultaat.

MAAK GEBRUIK VAN PLANTEN

Planten zorgen niet alleen voor een gezonde werkomgeving of leefomgeving, maar hebben een groot geluiddempend effect. Door planten in het interieur Bovendien zijn ze ook heel mooi. Geen wonder dat we graag planten verwerken in onze interieurontwerpen. In onze portfolio zie je dit ook in veel ontwerpen terug. Wat denk je bijvoorbeeld van deze kantoorruimte, waarin planten een esthetische, gezonde maar ook akoestische functie hebben
En door de vele mogelijkheden is er altijd wel een groene oplossing voor jouw ruimte.  Dat kunnen planten in plantenbakken zijn, of groene wanden zoals moswanden.
Lees, als je meer wilt weten over groen in het interieur, ook onze blog over groen in het interieur. Daarin vind je ook tips over mogelijkheden voor groen in het interieur.

INDELING

Misschien zou je het onderschatten: de indeling is ook van grote invloed op de akoestiek. Een goede interieurontwerper houdt hier altijd rekening mee. Zelfs van een grote ruimte, zoals een voormalige loods, kan de indeling al Sel een grote verbetering brengen voor de akoestiek. Dat zie je bijvoorbeeld goed terug in deze sportzaal, die in een voormalige loods is gesitueerd. Akoestiek is daarin juist belangrijk omdat veel (individuele) cliënten van de fysiotherapiepraktijk, waaronder veel topsporters, willen proberen te herstellen of sterker te worden zonder teveel te worden afgeleid door slechte akoestiek.

Akoestische materialen spelen zeker een rol bij tegengaan van ongewenst geluid. Maar ook de indeling van de ruimte zelf is van belang. In een grote, open ruimte (zoals een kantoortuin) zal geluid verder dragen en voor meer overlast zorgen. Het helpt dus al om bij de indeling hiermee rekening te houden. Denk aan afwisseling tussen werkplekken en vergaderruimte. Of maak hoekjes met stilteruimte. Zo creëer je ook privacy voor mensen die in stilte willen werken of moeten bellen. Voor scholen zijn er vergelijkbare oplossingen op maat, waardoor je een speels karakter combineert met de mogelijkheid voor kinderen om zich even terug te trekken om zich te concentreren; kijk bijvoorbeeld eens bij dit interieurproject voor een basisschool. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte én verbeter je meteen de akoestiek.

CONCLUSIE: GOEDE AKOESTIEK IS WINST

Akoestiek is van vitaal belang voor organisaties die streven naar een productieve en aangename werkomgeving. Een goede beheersing van akoestiek zorgt voor minder afleiding en geluidsvervuiling. Daardoor kunnen werknemers en leerlingen zich beter concentreren op hun taken. Dit leidt tot verhoogde productiviteit en efficiëntie. Het heeft daarbij directe invloed op het welzijn en comfort van de mensen die in een ruimte werken of verblijven. Kennis van akoestiek is voor een nieuwe inrichting van kantoren, scholen of een zorgorganisatie van belang. Door het implementeren van geluiddempende materialen, een slimme ruimtelijke indeling en akoestische meubels kan je de ruimte optimaal inrichten. Wil jij ook een goede oplossing voor de akoestiek in je interieur? Neem dan contact met ons op!

Concentratrieruimte en stilte werkplek akoestiek

LEES ONZE ANDERE BLOGS

Bekijk hieronder onze top 3 van meest recente nieuwsberichten.

Een groene en gezonde werkomgeving

EEN GROENE EN GEZONDE WERKOMGEVING DOOR PLANTEN IN JE KANTOOR

Maak werk van een duurzame en circulaire kantoorinrichting

MAAK WERK VAN EEN DUURZAME EN CIRCULAIRE KANTOORINRICHTING

Een frisse school door een fris interieur

EEN FRISSE SCHOOL VOOR EEN OPTIMALE LEEROMGEVING

SAMENWERKEN?

REALISATIE VAN JOUW DROOMINTERIEUR

Wil je weten wat Joolsdesign voor jou kan betekenen? Wij maken graag kennis met jou! Je kunt zelf een afspraak inplannen of laat je gegevens achter. Wij komen binnen een werkdag bij je terug!